Csőstül jön a baj: madárinfluenza Kínában

Február elsején jelentette be a pekingi mezőgazdasági és vidékügyi minisztérium, hogy a koronavírus járvány közepette a H5N1 madárinfluenza egy magas patogenitású törzsének jelenlétét észlelték az ország Hunan tartományában.

A vírust egy közel 8000 csirkével rendelkező gazdaságban fedezték fel – ezeknek több mint a fele már el is pusztult a fertőzés miatt – idézi a helyi sajtót a Reuters hírügynökség. Az ENSZ szakértői szerint Kínában a 2013-as madárinfluenza-járvány 6,5 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozott.

Kína azonban nem egyedül próbálja meg meggátolni e vírus terjedését. Január utolsó hetében az indiai hatóságok bizonyos körzetekben elkezdték a csirkék és a tojások megsemmisítését a madárinfluenza-vírus visszaszorítása érdekében.

Ugyanakkor hazánkban is jelen van a madárinfluenza. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók – írta a Nébih.

Január 16-án pedig megjelent az országos főállatorvos határozata, amely Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata.