Csúcson a fekete ribizli Lengyelországban

Lengyelország a világ második legnagyobb fekete ribizli termelője Oroszország után. A lengyelországi szegmens adja a globális termés 25 százalékát.

A ribizli rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintre is jó hatással van. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően kitűnő egészségmegőrző hatása van.

Lengyelország a fekete ribizli termesztésében vezető szerepet tölt be az Európai Unióban: 2020-ban 78%-os részesedéssel bírt e gyümölcs betakarításából.

A ribizli termőterülete Lengyelországban viszonylag stabil, az elmúlt három évben 43-44 ezer hektáron termelték, ezen belül csökkent a fekete ribizli ültetvények aránya, megnőtt a színes fajtáké.

2021-ben összesen több mint 150 ezer tonna ribizlit takarítottak be az országban.

A fekete ribizli friss formában viszonylag kis jelentőségű, a termés nagy részét a feldolgozóipar – főként koncentrátumok, gyümölcslevek, fagyasztott termékek, lekvárok előállítására –fordítja. 2018-ra folyamatosan nőtt a fagyasztott fekete ribizli exportja Lengyelországból. A fagyasztott fekete ribizli külföldi vásárlói főként: Fehéroroszország, Németország, valamint az Egyesült Királyság voltak.

A friss fekete ribizli külföldön történő értékesítése a gyümölcs sajátosságaiból adódóan viszonylag kis mértékben, 2017 óta csökkenő tendenciát mutat. A 2017–2020-as években ezeknek a gyümölcsöknek az exportja 3,4 ezer tonnáról 1,3 ezer tonnára csökkent.

Forrás: Polish Food Autumn 2021