Csúcsra jár sertéshús-fogyasztás Oroszországban

Az oroszok sertéshús-fogyasztása 2020-ban elérte fejenként a 27 kilogrammot, amely a legmagasabb eredmény a modern Oroszország történetében, áll az Orosz Mezőgazdasági Bank Ipari Szakértői Központ jelentésében.

Becslések szerint tavaly a sertéshús fogyasztása elérte a 4,08 millió tonnát, amely 4 százalékkal több, mint 2019-ben, amikor az egy főre eső fogyasztás átlagosan 26,6 kg volt. 2020-ban rekordértéket, fejenként 27 kilogrammot értek el a sertéshús fogyasztásáról.

A sertéshús a második helyen áll az oroszok által kedvelt húsok között. Részaránya a teljes fogyasztásban 36%. A baromfi hagyományosan vezet ebben kategóriában. Egy orosz átlagosan 34 kilogramm szárnyast eszik évente.

A fogyasztás növekedését a termelés bővülése segítette. Az Orosz Mezőgazdasági Bank Ipari Szakértői Központja szerint 2020-ban a vágásra szánt sertéshús élősúly-termelése csaknem 9% -kal, 5,5 millió tonnára nőtt.

A sertéshús-termelést főként a nagy ipari szereplők növelték: 3,8 millió tonnát adtak 2020-ban, ami 11% -kal több, mint egy évvel korábban.  Ugyanakkor a sertéstenyésztők előállítási költsége az elmúlt évben legalább 15–20% -kal nőtt, miközben az árak nem emelkedtek, aminek következtében a termelők árrése csökkent.

2020-ban a sertéshús importja tízszeresére, 8,3 ezer tonnára csökkent, szemben az egy évvel korábbi 91 ezer tonnával, így az importált sertéshús részaránya Oroszországban elenyésző.

Forrás: RBC