Dán óvintézkedés a sertéspestis ellen

A tervek szerint Dánia 70 kilométeres kerítést hoz létre a német határán, hogy megvédje a vaddisznóit, az afrikai sertéspestis fertőzéstől. A betegséget Kelet-Európában kimutatták – írja a Farming –, és Dánia attól tart, hogy nyugat felé terjed.

A magyar-román határtól mintegy 4 kilométerre afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében. A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni.

„Nem akarok semmit kockáztatni. Az afrikai sertéspestis kitörése azonnal leállítaná az exportunkat ” – jelentette ki indoklásul Dánia élelmiszer-és környezetvédelmi minisztere, Esben Lunde Larsen, rámutatva, hogy az meggátolja, hogy esetleg fertőzött vaddisznók a határt átlépve keveredjenek a dán állománnyal, majd a kór átterjedhetne a sertéstelepekre.

Az országban még nem mutattak ki betegség eseteit, de a dán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje Dánia jövedelmező sertésexportját, ami évente 33 milliárd dán koronát, vagyis 1386 milliárd forintot hoz a konyhára.