Dánia kiszáradt

Olyan szokatlanul tartós a hőség Dániában, hogy a koppenhágai metró üzemeltetője azt tervezi, hogy klímaberendezésekkel látják el a szerelvényeket, mert a kocsikban már melegebb van, mint a szabadban. Mondjuk, ez nálunk nem újdonság, de a dánoknál skandalum, hiszen a tenger-ölelte ország időjárása egészen a legutóbbi időkig meglehetősen kiegyensúlyozott volt.

Az agrár-szektornak viszont milliárdos veszteséget jelent az aszály, amelyre hivatkozva 35 települési önkormányzat tiltotta be a tűzgyújtást. Pedig a dánok szeretnek és tudnak élni, és a hygge életmódhoz hozzátartozik a szabadban való pecsenye- vagy halsütés. Különösen a közelgő Szent-Iván éjszakáján.

A Collins English Dictionary, az angol nyelv értelmező szótára – amely évente új szavakkal, kifejezésekkel gazdagodik –, a trumpizmus és a Brexit mellé a leggyakrabban használt tíz új szó listájára felvett egy dán kifejezést is. Ez a „hygge” (ejtsd: hüge), és a szótár szerint „kényelmes és kedélyes légkör teremtése, ami elősegíti a jó közérzetet”.

A jó közérzetnek azonban nyoma sincs a földeken. Utoljára 1992-ben mértek olyan kevés csapadékot, mint idén, és akkoriban a szárazság miatt 23 százalékkal zuhant a mezőgazdaság bevétele.

Azonban az eddigi legforróbb május miatt ma 50 százalékkal nagyobb az ország víz-deficitje, mint 1992-ben – jelentette ki Troels Toft, az élelmiszeripari és mezőgazdasági tudományos központ, a SEGES szóvivője, rámutatva: láthatóan csenevészek a búza, az árpa és a repcemagvak.