Dél-Amerikából érkezett az Afrikában pusztító kártevő

Májusban Ghana is vészhelyzetet hirdetett amiatt, hogy egy Afrikában új spodoptera (bagolylepke) alfaj lárvái nagy területen terjedtek el. Azt követően, hogy februárban Dél-Afrikában történt egy nagy invázió, áprilisban Etiópiában is megjelentek a kártevők.

A Guardian beszámolója szerint ugyanakkor spodopterák ismertek a Közel-Keleten, Ausztráliában, sőt a csendes-óceáni szigeteken is. A spodopterák egyik alfaja, az aforementioned frugiperda Észak- és Dél-Amerikában honos, míg a gabonaféléket kedvelő exempta kifejezetten afrikai alfaj. Itt évtizedek óta pusztít, ám újabban a megjelent a spodoptera frugiperda is, ami gyakorlatilag mindet felfal.

Ez a változat valóságos bibliai csapás: károkozása a brazil gazdaságnak évente 600 millió dollárba kerül. A spodoptera frugiperdát Afrikában elsőként Nigériában észlelték 2016 januárjában, és senki sem tudja, pontosan hogyan került át az óceánon túlról.

Az elmúlt év áprilisáig a kártevő eljutott több más nyugat-afrikai országba és Közép-Afrikába. Decemberig Zambiában, Zimbabwéban és Malawiban észlelték, majd letarolta Dél-Afrika kukoricásait. Májusban pedig Ghána parlamentjében kérte a mezőgazdaságért felelős miniszter, hogy rendkívüli állapotot rendeljenek el, és sürgősen cselekedjen, olyan hirtelen és nagy számban terjedt el a kártevő.

Forrás: Guardian