Délnyugat felé terjed az EU-ban az afrikai sertéspestis

Görögország északkeleti részén is megjelent az emberekre ártalmatlan, ám a sertések számára általában halálos afrikai sertéspestis (ASF), ami újabb fejfájást okoz az Európai Bizottságnak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a múlt hónap végén figyelmeztetést adott ki, hogy a betegség lassan terjedőben van az EU területén, mégpedig elsősorban délnyugati irányban.

Athén február 5-én értesítette az Európai Bizottságot a bolgár határ közelében lévő Széresz régió egyik sertéstelepén észlelt betegségről. Ez azért is aggodalomra ad okot, mert az ASF által érintett kilenc érintett ország – Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Szlovákia, Belgium, Románia, Bulgária és Magyarország – között van Bulgária is.

A görög hatóságok most megpróbálják kideríteni, hogy a fertőzés hogyan érte el az országot. Úgy gondolják, hogy a szomszédos Bulgárián keresztül érkezett a kórokozó. Az athéni mezőgazdasági minisztérium intézkedéseket hozott a helyzet kezelésére, így például megtiltotta a sertéshús és az élő sertések szállítását a Széresz régióból.

Az elmúlt évben Görögország benyújtotta az Európai Bizottságnak az afrikai sertéspestis felszámolására irányuló, 2020-ban végrehajtandó programot. Az Euractiv információi szerint a Bizottság 2020. január 29-én hagyta jóvá a programot, és 203 ezer eurós pénzügyi támogatás ítélt meg annak végrehajtásához.