Délre tart a sárgarozsda

A kulcsfontosságú élelmiszernövény kártevők és betegségek kutatásának következetlen támogatása veszélyezteti a globális élelmiszer-ellátást – állítja a University of Minnesota kutatócsoportja annak kapcsán, hogy a búza sárgarozsda betegsége terjedőben van a száraz, meleg területeken is.

Jason Beddow, a Minnesotai Egyetem közgazdász szakértője felhívta a figyelmet, hogy amíg manapság a figyelem a szárrozsdára összpontosul, a kutatások azt mutatják, hogy a világ búzatermelésére potenciálisan nagyobb veszélyt jelenthet a sárgarozsda.

A búza sárgarozsda betegségét a Puccinia striiformis f.sp. tritici nevű gomba okozza, mely a leveleket és a kalászt fertőzi. Korábban azt tartották, hogy a betegség a hűvösebb, csapadékosabb régiókra korlátozódik, ahol számára kedvező feltételek mellett akár 40-70 százalékos termésveszteséget is okozhat.

Amíg 2000 előtt csupán az USA 11 államában észlelték, ma már 26 államban okoz kárt. Az egyetem jelentése szerint a melegebb, szárazabb területeken való terjedése miatt a világ búzatermelésének akár 88 százalékát is fenyegetheti.

Beddow ezért úgy véli, hogy állandó figyelmet és megelőző kutatási stratégiát igényel a folyamatosan változó mezőgazdasági kártevők és betegségek kutatása és nem szabad megvárni az újabb fenyegetéseket, mert mint mondta, a várakozás olyan hazárdjáték, ami sokkal többe kerül, mint a kutatás. Viszont hamar kifizetődnek az olyan kutatások, amelyek segítenek létrehozni magas hozamú, betegség- és kártevő-rezisztens mezőgazdasági terményeket.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel