Digitális eszközök segíthetik a gazdálkodókat

Rendszeres Olvasóinkban felmerülhet a kérdés, miért foglalkozunk ennyire kiemelten robotokkal, automatizált rendszerekkel, drónokkal, informatikai rendszerekkel? A válasz egyszerű: a felhasználóbarát, könnyen elérhető, költséghatékony információáramlást segítő rendszerek, melyek az adatbiztonságra is kiemelten ügyelnek, a jövő meghatározó eszközei lehetnek a mezőgazdaságban is.

Milyen technológiai eszközök állnak rendelkezésre, amit gazdaságunkban hasznosítani tudunk?

Magyarország informatikai infrastruktúrájának köszönhetően már természetes a telefonok, számítógépek és internetet mindennapos használata. A GPS technológia a gazdák által legkedveltebb fejlesztés. Ruházzunk be egy GPS eszközbe, vagy okostelefonba a megfelelő alkalmazással, a GPS ugyanis nem csak eligazodni segít nagy területeken, de távolságok és területünk felmérésére is alkalmas.

Fontosak az automatizált rendszerek, robotok. Megszokottá válhattak már a biztonsági rendszerek, automata öntözők, de egyre elterjedtebb az állatok etetésére, eszközök tisztítására használt rendszerek. Kissé futurisztikus, de egyre közelít a robottechnológia: az automata fejőrobot, vagy a trágyázórobot is hasznos találmány.

Az adattárolás sem korlátozódik fizikai adathordozókra, bárhol, bármikor elérhető adatok állnak rendelkezésünkre az online térben, felhő alapú rendszerekben. Így könnyebben megoszthatjuk begyűjtött adatainkat, tapasztalatainkat. Az okostelefonok és tabletek pedig számos alkalmazással segítik a gazdákat.

A felsorolás végére hagytam az olyan, egyelőre költségesebb, kevésbé hasznosított technológiákat, mint a 3D nyomtatás, melyekre azért pár év múlva érdemes lesz figyelni.

Milyen előnyök és lehetőségek rejlenek ezek alkalmazásában?

  • szöveges és számszerű adatok hatékonyabb gyűjtése, tárolása, feldolgozása
  • termelési információk összegzése, pl. vetőmagok teljesítményének követhetősége
  • pontosabb időjárás-előrejelzés: saját területre optimalizált értékek
  • interakció más gazdákkal, tapasztalat- és tudásmegosztás
  • gyorsabb reakció a környezeti változásokra
  • hosszú távú költségcsökkentés
  • kockázatcsökkentés