Digitalizálódnak a cseh farmok

Csehországban már körülbelül 250 fejőrobot működik, és a tehenészetekben kezdenek terjedni az automatikus padlótisztítók, amelyek összeszedik a hulladékot, valamint az egyéb, nem odavaló dolgokat – írja az euractiv.cz portál, hozzátéve, hogy a cseh gazdák élen járnak a modern technológiák alkalmazásában.

Amint Veronika Hlaváčková, a Mezőgazdasági Oktatási Intézet igazgatója a portálnak elmondta, már vannak az internethez kapcsolt traktorjaik is, és a farmerek mintegy háromnegyede használja a precíziós gazdálkodási rendszereket.

„A cseh kutatók évtizedek óta együttműködnek a nagy mezőgazdasági gépgyártókkal és a gazdálkodókkal és számos olyan megoldást hoztak létre, mint a különféle érzékelők, talajszondák és munkaalgoritmusok, amelyek segítenek fenntartani vagy javítani a talajminőséget” – mondta Hlaváčková. Az új technológiát először az olyan kísérleti, úgynevezett Demo-gazdaságokkal tesztelik.

A mezőgazdaság digitalizálása az EU döntéshozói szerint egyre fontosabb. Az Európai Bizottság a közelmúltban benyújtotta az EU-tagállamoknak „Az európai mezőgazdaság és vidéki térségek intelligens és fenntartható digitális jövője” című nyilatkozat tervezetét.

A dokumentum szerint az EU-tagállamok elismerik a „sürgősséget”, hogy felgyorsítsák az új technológiák bevezetését a környezet, a gazdaság és a társadalom növekvő kihívásainak kezelése érdekében.