Divat a kézműves sör Spanyolországban

Jóllehet Spanyolország a világ vezető bortermelője, újabban jelentősen bővül a kézműves sör-termelés is: 2015-ben például 33 százalékkal 100 ezer hektoliter fölé emelkedett. Egy évtized alatt pedig 150 új márka jelent meg a piacon.

Egy, a spanyol komlótermés 99 százalékát adó vállalkozást nemrégiben felvásárolta az egyik legrégebbi német komló-cég, a Hopsteiner, azt tervezve, hogy tíz újabb fajta révén növeli a termelést. Spanyolország észak-nyugati részén, a Vizcayai-öböl és az Atlanti óceán sarkánál, a hegyekben ugyanis megfelelő a klíma és elegendő a csapadék a komló termesztéséhez. A Sierra de Ancares környékén a második világháború után kezdődött a komló termesztése, mivel a háború-pusztította Németországból nem tudtak importálni. Viszont az Órbigo folyó mentén a helyiek vadkomlót találtak… a többi pedig történelem.

Ma pedig Villanueva del Carrizo a hispán komlófőváros évi egymillió kilogramm körüli termeléssel. Mindez azonban kevés ahhoz, hogy ellássa a divatossá vált kézműves sörök gyártóit, így több millió kilogrammot Csehországból és Németországból importálnak a sörfőzdék.

A komlóvidéken ugyanakkor három éve néhány Villanueva del Carrizóba való barát megalapította a Kadabra főzdét, ami arra büszke, hogy minden hozzávaló Spanyolföldön terem. Amint José María Vazquez, az egyik alapító elmondta, azért hozták létre a céget, mert a környéken nem volt egyetlen sörfőzde sem, és egy kellően átsörözött éjszaka úgy döntöttek, létrehoznak egyet.