„Dohánybenzin” a repülőbe?

Dél-Afrikában, a Project Solaris nevű projektcég bejelentette, hogy akár már idén elindulhat az első „dohányhajtású” utasszállító repülőgép.

A Project Solaris persze nincs egyedül, a dohányból repülőket hajtó bioüzemanyag kifejlesztésére irányuló munkában a Boeing és South African Airways is részt vesz. A törekvés nem egyedülálló, hiszen az USA legnagyobb dohánytermesztője, Virginia is effelé tapogatózik.

Virginia a dohányáról híres, olyannyira, hogy még Rejtő Jenő Láthatatlan légiójának egyik alakja, Strudl úr is szerette az onnan származó szivart. „Ahogy leült, és megtörölte a homlokát, máris előkerült Virzsinia”. Csakhogy manapság bajban vannak az állam dohánytermesztői.

Amint a The Guardian beszámol, az Egyesült Államokban oly mértékben csökkent a dohányzók száma, hogy amíg 1970-es években az USA dohányfarmerjei még 900 ezer tonnát takarítottak be évente, addig mára 360 ezerre sincs igény. A farmok száma pedig 180 ezerről 10 ezer alá csökkent.

Ezért még kitartó termesztők is alternatív megoldásokat keresnek, és törekvésüket több szervezet is támogatja. Az amerikai bioüzemanyag cég, a Tyton BioEnergy Systems, a Virginia Tech valamint az Észak-Karolina Állami Egyetem 2009 óta dolgozik együtt a dohányfarmerekkel, miként lehetne megtalálni azt a fajtát, amiből akár üzemanyaggyártás céljára is használható biomasszát állíthatnának elő.