Dr. Drón a levegőben

A drónok minden eddiginél pontosabb, naprakészebb információt adhatnak a termesztett növények és a talaj állapotáról. Az egyéni gazdálkodók számára ez a fajta információ határozhatja meg, gyenge lesz a termés, vagy rekord betakarítás várható.

Az ősz folyamán a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI) egy infravörös-közeli (Near-infrared: NIR) érzékelővel ellátott eBee Ag drónnal kísérleteket végzett Srí Lankán. A vizsgálatok azt mutatták, hogy ezzel a felszereléssel a drón idejekorán figyelmeztetheti a gazdákat a földjükön leselkedő veszélyekre.

„Az infravörös-közeli érzékelő a 0,75-1,4 mikrométeres hullámhosszra érzékeny, így azt is látja, amit az ember nem. A NIR révén tíz nappal hamarabb lehet észrevenni, ha egy növényben valamiféle rendellenesség bujkál” – mondja Salman Siddiquinek a Nemzetközi Vízügyi Intézet távérzékelési és adat egységének vezetője.

Ha egy növényt bármiféle stressz ér – legyen szó víz vagy tápanyaghiányról – vagy esetleg megtámadta valami kórokozó, csökken a fotoszintézis intenzitása, ami persze a klorofill mennyiségét is befolyásolja. A NIR a klorofill enyhe mennyiségvesztését is érzékeli, míg az emberi szem már csak akkor észleli, amikor a fentiek bármelyike már súlyosan veszélyezteti a növényt.

A szokásosnál tíz nappal korábban észrevett figyelmeztető jelek révén a gazdák megakadályozhatják a növény károsodását, így el lehet kerülni a termés nagyobb arányú károsodását, vagyis a veszteséget. “Ha egy növényt megtámadott valami rovarkártevő, az a terület egészére, vagy akár több gazda földjére is hatással lehet. A drónok tehát komoly gazdasági kártól óvhatják meg a mezőgazdaságot – hangsúlyozta Salman Siddiquinek.