Drágult az élelmiszer, de olcsóbb, mint egy éve

A világ élelmiszerárai februárban 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint januárban, mégpedig a tejtermékek árának meglódulása következtében – tudósított a Reuters az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor havi változását méri, átlagosan 167,5 pont volt a múlt hónapban. A növekedés ellenére ugyanakkor az index 2,3 százalékkal maradt el a tavalyi februárban regisztrált szinttől.

A FAO tejtermékár-indexe 5,6 százalékkal emelkedett a januári értékről, amit a sovány tejpor, a teljes tejpor és a sajt iránti erős világpiaci kereslet okozott. A növényi olajár-indexe 1,8, cukoré 1,2 százalékkal emelkedett az év első hónapjához képest, míg a gabona- és a húsárindex csupán elhanyagolható mértékben emelkedett.

A FAO csökkentette a világ 2018-ra vonatkozó gabonatermelési becslését 2,609 milliárd tonnára, szemben az egy hónappal ezelőtt előre jelzett 2,611 milliárd euróval. Az idei évre szóló előrejelzés szerint várhatóan 757 millió tonna búza terem, ami 4 százalékkal lenne magasabb a 2018-as mennyiségnél, bár így is elmaradna a tavaly előtti rekordtól.