Drámai hatással van a klímaváltozás Sierra Nevadára

Kaliforniában az éghajlatváltozás egyre inkább érezteti hatásait: extrém hőhullámokról, aszályról és az államot sújtó gyakori erdőtüzekről szólnak a híradások.

“Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás a társadalom előtt” – mondta Michael McGlue, a Kentucky Egyetem docense. “Kalifornia, amely a legnépesebb államunk és a világ egyik legnagyobb gazdasága, komoly fenyegetésekkel néz szembe a forró, száraz időjárás miatt.

Az éghajlatváltozás jelentős hatással van a Sierra Nevada hegységre is, amely 650 kilométer hosszan, 80-130 kilométer szélességben húzódik Kaliforniában, Nevada állam határától nem messze.

A Sierra Nevada hófödte csúcsai az állam legfontosabb vízforrását jelentik.

Normál körülmények között télen hó esik, és tavaszig fagyott marad. Ez aztán megolvad és a nagy folyókba áramlik, amelyek Kalifornia középső és déli részében hatalmas mezőgazdasági területek és városi területek vízellátásáért felelnek.

Az éghajlatváltozás milyen drámai módon megzavarta a víz megszokott körforgását Sierra Nevadában, következésképpen a veszélyek, mint az aszályok, árvizek és erdőtüzek minden korábbinál jobban fenyegetik Kaliforniát.

McGlue és csapata a Sierra keleti oldalán, egy kis gleccsertónál üledékmagmintákat vettek egy tó aljáról, hogy rekonstruálják a régió éghajlattörténetét az elmúlt 3000 évben. A fosszilis kovaföld változásainak tanulmányozásával és az üledékekből a csapat mindent megtudhatott a vízi ökoszisztéma változásáról.  Az adatok arra utalnak, hogy a fejlett korszak “forró aszálya” az elmúlt három évezredben megváltoztatta a tó állapotát.

A tudósok felhasználhatják a Sierra Nevada változásaira vonatkozó ismereteket annak érdekében, hogy jelezzék a közeljövőben bekövetkező változásokat “-mondta Kevin Yeager társszerző. Ez a tanulmány is azt mutatja, hogy az antropogén felmelegedés jóval hosszabb ideig érinti a Sierra Nevada vízi ökoszisztémáit, mint általában vélik, és ezt figyelembe kell venni az őket védő intézkedések kidolgozásakor.

Forrása: Kentucky Egyetem

Fotó: Pixabay.com