Drámai helyzetben a mandulatermelés a kaliforniai aszály miatt

Az idei történelmi szárazság az Egyesült Államok nyugati részén súlyos károkat okoz Kalifornia 6 milliárd dollár értékű mandulaiparában, amely a globális termés 80 százalékát állítja elő.

Kalifornia mediterrán éghajlata és megbízható öntözőrendszere tökéletes helyszínt jelentett eddig az egyre népszerűbb mandula termesztéséhez. A mandula ugyanakkor „szomjas” növény, amelynek egész évben vízre van szüksége.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a kaliforniai mandulatermelés az 1995-ös 168 millió kilogrammról 1,4 milliárd kilogramm nőtt negyed évszázad alatt. A mandulafákkal beültetett földek nagysága 1958 négyzetkilométerről 6475 négyzetkilométer emelkedett.

Májusban még az USDA előrejelzése a kaliforniai mandulatermés rekordot jelentő, 1,5 milliárd kilogrammról szólt, júliusra 1,3 milliárd kilogrammra módosították ezt alacsony vízellátottság és pokoli hőség miatt.

A mandula Kalifornia legfontosabb mezőgazdasági exportja. A termés mintegy 70% -át exportálja erős az indiai, kelet-ázsiai és európai erős kereslet. Mivel a mandula ára emelkedett egy korábbi aszály idején, a gazdák és a befektetők több száz négyzetkilométernyi új gyümölcsösöket telepítettek olyan területekre, ahol nincs megbízható vízellátás. Ez most komoly problémát jelent számukra.

A tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt az Amerika nyugati partvidéke sokkal melegebb és szárazabb lett az elmúlt 30 évben, és továbbra is szélsőséges az időjárása.

Forrás: APnews