Drámai változások az Egyesült Államok időjárásában

Egy új kutatás azt állapította meg, hogy az Egyesült Államok partvidékének északkeleti része Maine-től Delaware-ig gyorsabban melegszik, mint az ország legtöbb állama. A jelenség az óceán drasztikus változásaihoz és a légköri viszonyokhoz is kapcsolódik.

“Mit jelent a globális felmelegedés Északkelet számára?,” tette fel a kérdést Ambarish Karmalkar, a földtudományok professzora a Nature Climate Change magazinban közelmúltban megjelent cikk  vezető szerzője. „Ez ugyanis gyorsabban melegszik, mint az Egyesült Államok más régiói, és az Atlanti-óceán északnyugati része is sokkal gyorsabban melegszik, mint az összes óceán. 

Karmalkar kutatásai azt is mutatják, hogy jelentős és gyors nyári felmelegedés történik a part mentén.

A kutató szerint a nagy felbontású adatok nélkül a regionális klímaértékelések alábecsülhetik a felmelegedést ebben a népes régióban.

Számos közelmúltbeli tanulmány mutatja, hogy az óceáni áramlások meleg, sós vizet szállítanak az északi trópusokról Grönland felé, ahol az lehűl és süllyedni kezd. Ez a lehűlt víz ezután mélyvízi áramlatok formájában visszaáramlik délre.

De ahogy az éghajlat felmelegszik, Grönland gleccserei olvadnak, a folyamat lassul. “Ennek az egyik következménye az óceán fokozott felmelegedése az északkeleti partoknál, ami segít megmagyarázni az óceánok hőmérsékletének emelkedését a Közép-Atlanti-öbölben és a Maine-öbölben”, magyarázza Karmalkar.

A nagyvárosok, mint például Boston és New York növekvő hőmérsékletéért az észak-atlanti oszcilláció felelős. Ez olyan időjárási jelenség, amely Európából fújó szél erejét és helyzetét szabályozza. Mivel az Atlanti-óceán északnyugati része is felmelegszik, ez azt jelenti, hogy a térség fölé melegebb óceáni levegőt fújnak, ami emeli a szárazföldi hőmérsékletet.

Forrása:  Massachusetts Egyetem / Sciencedaily

Fotó: Pixabay.com