Drónnal kiszállított, robotok által sütött pizza

Az agrártechnológiai ágazatban végrehajtott befektetések értéke a tavalyi rekord után idén szinte biztosan tovább nő. A több mint 25 milliárd dolláros piacon az agrár vállalatok high-tech beruházásokkal igyekeznek biztosítani a bevételeiket, míg a kockázati tőkések várakozásai szerint a start-upokba fektetett dollármilliók nyomán a kisebb játékosok is értékes prédává válhatnak a nagyberuházók számára.

„Óvatos, defenzív” – ezekkel a jelzőkkel írják le a Farm Future által ismertetett szakértői jelentés megkérdezettjei saját argár-tech beruházásaikat. A Boston Consulting által készített felmérés résztvevőinek több mint 80 százaléka állította, hogy inkább jelenlegi üzleti eredményeinek védelme érdekében fektet az agrár technológiába, semmint az új piacok reményében. A kockázati tőkések 58 százaléka úgy látja: a szektorban működő start-upokba fektetett összegek nem veszélyeztetik a jelenlegi nagy játékosok pozícióit, sőt, az így feltőkésített kisvállalatok felvásárlási célpontokká válhatnak a nagy konszernek számára. Míg 2013-ban a kockázati tőkések 900 millió dollárt fektettek az ag-tech start-upokba, addig az összeg a tavalyi év végére globális szinten elérte a 3 milliárd dollárt. A teljes agrár technológiai szektor értéke 2015-ben a rekordnak számító 25 milliárd dolláros szinten volt, és a szakértők idén további növekedésre számítanak.

És hogy konkrétan milyen fejlesztésekre számíthatunk a következő évtizedben? „Nemsokára már csak megrágnunk kell az ételt, sőt, lehet, hogy már azt sem” – vázolta a terveket a New York-i Pensa termékfejlesztő vállalat vezetője. Marco Perry szerint a robotok az agrárium és az élelmiszeripar után a vendéglátásban is elterjednek a legkisebb pékségektől a gyorsétterem láncokig. Ebben egyetért vele David Tal, a Quantumrun tanácsadó cég elnöke is, aki szerint elsősorban a hatósági engedélyezés áll a robotok terjedésének útjában, de öt-tíz éven belül elterjednek a teljes mértékben automatizált éttermek.

A folyamat kicsiben már elkezdődött. A San Francisco-i Eatsa például automata kasszákat használó önkiszolgáló éttermeket működtet, sikerrel. „Mindenki az ügyfelünk lehet, aki szeretne vásárolni, de nem akar sorban állni” – mondta el a Fox Newsnak a társ-alapító Scott Drummond. De ha valakinek az automata étterembe sincs kedve elmenni, hamarosan drónnal szállítathatja házhoz a kedvenc pizzáját. Nevada állam egyes részeiben már több hónapja tesztelik, hogyan teljesít pizzafutárként a Flirtey nevű drón. Az apró automata repülők gyártójának vállán nagy a teher, hiszen az Egyesült Államok legnépszerűbb pizzás cégeitől, így a 7-Eleventől és a Domino’s-tól is kaptak megbízást drónos kiszállításra. A Flirtey azt reméli, hogy 2017 második felére rendszeresítheti a pizza-drón szolgáltatást a tengerentúlon.