Drónok segítik a gazdálkodókat

A termés vizsgálatára alkalmas repülő videó-rögzítő és szondázó eszközök egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki mezőgazdasági körökben is. A technológia legfőbb előnye, hogy hatalmas területeket lehet átszelni különösebb fáradtság nélkül. A drónok a közeljövőben várhatóan nem váltják le a helyszíni szemle jelentőségét, de napi szinten bejárhatóak nagy gazdaságok távoli pontjai is.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Y_zzWBQR5nA]

Mivel a drónok alacsonyan képesek repülni, nagyfelbontású képek készülhetnek a földfelszínről, akár infravörös felvételekkel, pontos GPS-koordinátákkal ellátva. Ezek segítségére lehetnek a gazdáknak a növényvédő szerek, gyomirtók célzott használatában és a talajproblémák gyors felismerésében. A nagy gazdaságok egyik hátránya, hogy egységesített kezelést kap a teljes terület, miközben helyi különbségek vannak a talaj minőségében, a termés állapotában. Előfordul, hogy csak a terület egy részét érte gombásodás fertőzés, vagy valamely részen nagyobb a szárazság, ezekre az információkra ügyelni kell a termés maximalizálás, hatékonyság érdekében.

A technológia költségei változóak, már viszonylag alacsony áron is beszerezhetőek az eszközök az interneten, de mindenesetre egy egyszeri nagyobb befektetés után a felvételek költségei rendkívül alacsonyak. A drónok kezelése, a felvételek feldolgozása némi szakértelmet igényel, így várhatóan az első időszakban tanácsadók, szakemberek segítségével alkalmazható a technológia.

Fotó: Láng Péter