Drónokkal vonzanák a kenyai fiatalokat az agrárium felé

Kenyában a lakosság 70 százaléka 15-34 év közötti fiatal, a korosztály várhatóan 2050-re megduplázódik. Évente mintegy 1 millió pályakezdő kenyai lép a munkaerőpiacra, ám részvételük a mezőgazdaságban minimális. A kormány új lehetőségekkel ösztönözné őket az agrárium felé.

A kenyai fiatalok napjainkban egyre inkább elhagyják a vidéki térségeket azzal a felfogással, hogy jobb gazdasági lehetőségek csak a városi területeken és a városokban találhatók meg. A mezőgazdaságot nem tekintik a hivatásuk útjának.

A kenyai mezőgazdasági termelők átlagéletkora jelenleg 60 év.

A fiatalok városi területekre vándorlása veszélyezteti a mezőgazdaság fenntarthatóságát és általában az élelmezésbiztonságot. Ennek megfordítására az informatika adhat lehetőséget. „A jövedelmezőség kulcsfontosságú minden fiatal vállalkozó számára, azt gondoljuk, hogy az intelligens gazdálkodás a jövő útja. Az új technikák viszont képzést és oktatást igényelnek”, mondta John Ng’ang’a, az Egerton Egyetem doktorandusz hallgatója.

A fiatal generáció meglehetősen gyorsan alkalmazza az új technológiákat.

A Mercy Corps AgriFin Accelerate kutatása megállapította, hogy a kenyai 18–35 év közötti mezőgazdasági termelők 90% -ának van kapcsolata információs és kommunikációs technológiákkal.

Az Egerton Egyetem és a holland FutureWater BV közötti partnerség révén az új technológiák bevezetésével lehetőséget kínálnak a mezőgazdaság innovációjának fokozására, és a hozzáértő fiatalokat is vonzzák a mezőgazdasághoz. A drónok és a nyílt adatforrások felhasználásával például a gyakornokok olyan képességekkel lesznek felruházva, amelyek lehetővé teszik a tényszerű, nem pedig az intuitív alapú döntéshozatalt a gazdaság irányításában.