Durvul az argentin aszály hatása

Argentínát évtizedek óta a legnagyobb szárazság sújtja, így a gabonaárak erősen emelkednek, ami miatt a terményfeldolgozók visszafogták a beszerzéseket, így az ország idén kevesebb takarmányt szállíthat a világpiacra – írta a Reuters hírügynökség.

Argentína a világ harmadik számú kukorica és szójabab exportőre, és évek óta elárasztotta a világpiacot, mert hosszú ideig ideális volt az időjárás. Most azonban a dél-amerikai országban bekövetkezett, valamint az USA préri-államaiban, valamint Dél-Afrikában tapasztalt aszály miatt megcsappantak a globális tartalékok, ami felhajtotta a keresletet.

Azonban az Egyesült Államok középnyugati részén élő mezőgazdasági termelők hónapokig visszatartották a raktáron lévő gabonaféléket, előnyt kovácsolva az argentin aszály árfelhajtó hatásából.

„Az ember soha nem kíván szárazságot egy másik országnak, de ha bekövetkezik, ki kell használni a lehetőséget. Számunkra ez most egy ajándék volt” – mondta Illinois állam egyik kukorica és szójabab termesztője, Rob Schaffer, aki növeli az értékesítését, hogy kihasználhassa az árak emelkedését.

Több ezer mérföldnyire innen, az argentin Chivilcoy városban Bernardo Romano gazda az ellenkező álláspontot képviseli. Nála a szójabab és a kukorica csak fele akkora, mint ilyenkor szokott lenni, pedig már csupán egy hónap van a szokásos betakarítási időig. A tenyészidőszakban ugyanis a szükséges eső negyedét kapták a földek, így Romano szerint a szójabab termése a szokásos mennyiség harmada lesz.

A fentiek miatt a Buenos Aires-i árutőzsde három millió tonnát vágott le szója-előrejelzéséből, ami azt jelenti, hogy az idei termés legalább negyedével kisebb lesz a tavalyinál.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel