Ecuador védi a termelőit, ezért csökkent az EU-ba irányuló banánexportja

Ecuador az év első három hónapjában – az elmúlt év azonos időszakához képest – 15 százalékkal kevesebb banánt szállíthatott az Európai Unióba.

Amint a dél-amerikai ország banánexportálóinak egyesülete, az ACORBANEC bejelentette, a csökkenés Guatemala alacsonyabb árai miatt következett be. Ecuador ugyanis a termelők védelmében nem enged a garantált minimális felvásárlási árból, emiatt az ország versenyképessége mérséklődött.

„Guatemala 50 centtel olcsóbban kínálja a banánt, mint Ecuador, és az EU-ban egyes országok, mint például Németország, úgy döntöttek, hogy inkább Közép-Amerikában vásárolnak” – közölte Richard Salazar, az ACORBANEC illetékese, akinek adatai szerint az idei március végéig Ecuador fő piaca azért még továbbra is az EU volt, amely exportjának 29 százalékát vette át. A kivitel 23 százaléka Oroszországba irányult, majd a Közel-Kelet (12%), az Egyesült Államok (11%), Ázsia (7%), valamint Dél-Amerika (6%) következett.

Az Európai Uniós visszaesés ellenére mégis 2 százalékkal bővült az ecuadori banánexport, mégpedig Kínának és Japánnak, a két legnagyobb vásárlónak köszönhetően. Így az első negyedévben Ecuador 95,3 millió láda banánt értékesített a világpiacon, míg egy évvel korábban még csak 93,3 millió ládányit.