Egy év alatt 29 centtel drágult a német burgonya

Észak-Rajna – Vesztfáliában a burgonya harmadával drágább, mint tavaly ilyenkor. A tavalyi és az idei aszályos, forró nyár miatt zuhant a hozam és a minőség.

Pedig már az elmúlt évben is történelmi mélypontot ért el a német krumplitermés: mindössze 8,7 millió tonnát takarítottak be, amire nem volt példa a német újraegyesítés óta. Így aztán 2018 novemberében a szupermarketek vásárlóinak 84 centet kellett fizetniük a krumpli kilójáért az egy évvel korábbi 55 cent helyett.

Az idei őszi árak jórészt attól függenek, milyen idő köszönt a gazdákra, mert aszályban éppúgy nem tud növekedni a burgonya, mint áradás idején.

„Kétségbeesetten reménykedünk, hogy augusztusban megjön az eső. Ha továbbra is meleg és száraz marad az időjárás, nagy bajban leszünk” – mondta Horst-Peter Karos, a Gyümölcs-, Zöldség- és Burgonyatermesztő Szövetség (BOGK) vezetője, rámutatva ugyanakkor, hogy a szélsőséges vízhozamú zivatarok veszélye is egyre nagyobb, amikor néhány óra alatt négyzetméterenként 15-25 liter eső árasztja el a talajt. Ebbe pedig egyszerűen belefullad a krumplitermés.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub