Egy üveg bor ma már befektetés is lehet

Egyre előkelőbb helyre kerülnek a borok a luxuscikkek listáján. Egy-egy üveg drága nedű már sok esetben az órákat, ékszereket és műalkotásokat is lekörözött.

A „luxusborok” értéke az elmúlt 10 évben 119%-kal nőtt, így a negyedik helyen áll a 10 éves befektetési rangsorban. A borok indexe 13%-kal emelkedett a 2021 júniusának végéig eltelt 12 hónapban.

Növekedésben a nedűket az órák (+5%) és az autók (4%) követik. Ezzel szemben a whiskey különlegességek és a kézitáskák hátrébb kerültek a luxusindex élén.

A Knight Frank szerint egyre többen fektetik be pénzüket minőségű borokba. „A bor nagyon szépen teljesít az utóbbi időben, a finom borok piaca folyamatosan növekszik”, mondta Nick Martin, a Knight Frank borindexét összeállító szakember.

Jelenleg a vevők komoly érdeklődésére tartanak számot a bordeaux-i régebbi évjáratok, különösen az 1996-2000 közötti időszakból. A vásárlók érdeklődése a csúcsminőségű olasz és kaliforniai boroktól a szüreti pezsgőkig terjed. Bár soha nincs garancia a befektetések megtérülésére, más elemzők, valamint a kereskedők is az elmúlt hónapok finom borpiaci növekedéséről számoltak be. Matthew O’Connell, a Bordeaux index kereskedelmének befektetési vezetője szerint “jelentős áremelkedés történt” a burgundiai „szupersztár” boraiban.

Forrás: Decanter.com