Egymillió hektárt javítana fel a Syngenta Brazíliában

A Syngenta a ConnectFarm céggel olyan projekten dolgozik, amelynek célja legalább 1 millió hektárnyi leromlott állapotú legelő helyreállítása Brazíliában a következő öt évben.

A ConnectFarm szerepe a Syngenta és a The Nature Conservancy civil szervezet által 2019-ben meghirdetett projektben az lesz, hogy segítsen a gazdálkodóknak egy ellenállóbb szójafajta elültetésében, amelyet a leromlott területeken is jól fejlődik.

Szintén a kezdeményezés részeként a Syngenta bankokkal együttműködve segíti Brazíliában, a világ legnagyobb mezőgazdasági árucikk- exportőreként gazdálkodó gazdálkodókat abban, hogy finanszírozást szerezzenek szójabab termesztésére ezeken a területeken.

Az évek során az erdőirtás után egyre nagyobb területek maradtak fent, a program ezeknek a hasznosítására adna választ.

A Syngenta közleménye szerint a projekt alapvető célja a „talajegészségügy, az erőforrás-hatékonyság és az élőhely-védelem javítása a világ vezető mezőgazdasági régióiban”.

Az Országos Mezőgazdasági Összeírás becslése szerint Brazíliában 12 millió hektár leromlott legelőt lehetne visszanyerni és termesztésre felhasználni, ebből 8 milliót csak a brazil Cerrado területén.

„Azáltal, hogy a leromlott legelőket szója és egyéb gabonatermesztésre alkalmas területekké alakítjuk, hozzájárulunk a fenntartható termeléshez” – hangsúlyozta Rodrigo Franco Dias, a ConnectFarm vezérigazgatója.