Egymillió tonna mandula terem Kaliforniában

Kalifornia régóta büszke arra, hogy az USA fő zöldség-gyümölcs ellátója: végtelen (öntözött) mandulaerdők és szőlők, olajfák ezrei és salátamezők húzódnak mindenfelé.

Kalifornia mandulás területei az ezredforduló óta megduplázódtak, és mára összesen 1 millió acre területet, vagyis 400 ezer hektárt fednek le, ami akkora, mint az USA 13. állama, Rhode Island területe. Ázsiában ugyanis akkora a sózott mandula iránti igény, hogy a termelők alig győzik kielégíteni a keresletet.

Ezzel párhuzamosan az állam mandulaexportja megelőzte a borszőlő és egyéb növények kiviteli mennyiségét, és az előrejelzések szerint az idei termés elérheti az egymillió tonnát.

A helyi lapok ugyanakkor a szőlő- és mandulaültetvények vízigényességéről írnak, valamint arról, hogy az évek óta tartó aszály miatt kevésbé szomjas növényeket kellene termeszteni. Amerikai adatok szerint ugyanis majdnem 4 liter víz kell egyetlen szem mandula piacra jutásához. Az Almond Board of California (Mandula Tanács ) viszont azzal érvel, hogy a világon legvíztakarékosabb öntözési módszerrel rendelkeznek a farmerek. A mandulások március közepétől október végéig – még a betakarítás után is öntözésre szorulnak, különben kiszáradnak a fák. Ezért a Mandula Tanács vezetésével csepegtető öntözést, sőt mikro spriccelőket telepítenek, amellett a korábbinál jóval megfontoltabban számítják ki a vízigényt talajnedvesség-mérők segítségével.