Egyre fontosabbak lesznek a drónok a farmokon

A közeljövőben egyre több feladatot látnak el a precíziós gazdálkodást segítő drónok a gazdaságokban.

 Mint ahogy Mike Winn, a DroneDeploy vezérigazgatója mondja: az eszközök nemcsak arra alkalmasak, hogy a magasból megnézzük a területünket és akár közelről is diagnosztizáljuk a növényállományt.

Mike Winn szerint több szempontból is hasznos egy farm számára a mezőgazdasági drón. A felvételek elkészítése után hatékony szoftverek sora áll rendelkezésre, hogy pontosan be lehessen azonosítani a kártevőket és kórokozókat. Így azonnali, célzott lépéseket tehetünk a kezelés érdekében.

A rendszeres légi adatokkal a termesztők és a mérnökök helyettesíthetik a hagyományos „földi cserkészési” módszereket, amelyek egyrészt sok időt vesznek el, másrészt sokkal tovább tartanak. Így időt és pénzt spórolunk meg a gazdaság számára.

A valós idejű légi felvételek segíthetnek a termelőknek időjárási, vagy vadak által okozott károk azonnali felmérésében.

A szoftverek ki tudják aknázni az egyéb folyamatok egymást erősítő hatását. Az adatközpontú jövőben a drón által nyert adat segítheti például egy öntözőrendszer optimalizálását. Ezen kívül szkennelhetjük a talajt a vetés előtt és össze is hasoníthatjuk majd az egyes szezonok előtti és utáni állapotokat.

Ez nagyban segíthet a sikeres, jövedelmező gazdálkodásukban, hangsúlyozta Mike Winn.

Michael Krämer képe a Pixabay -en.