Egyre jobban terjed a városi gazdálkodás

A városi mezőgazdaság fontos szerepet játszik a világ egyre növekvő népességének táplálkozási igényeinek kielégítésében. Az USDA Farming in the City adatai szerint a városi mezőgazdaság különböző formáit ma milliók gyakorolják szerte a világon, a világ élelmiszereinek 15 százalékát városi területeken termesztik.

„Olyan megoldásokat kell nyújtani a városi környezetben élő emberek számára, hogy akár saját maguk termeszthessenek élelmiszernövényeket,” mondta Mike Lizotte , az American Meadows tulajdonosa. „Ezzel a beporzókat is segítjük, hiszen az őket fenyegető egyik legnagyobb veszély az élőhelyek hanyatlása.”

Lizotte szerint ma sokak előtt nyílt lehetőség minifarmot létesíteni, beleértve a háztetőket, a járdák menti területeket, vagy balkonládákat.

Ezek a szigetek egyre fontosabbak.

A new york-i közösségi kertek létrehozása a metropoliszban öt év alatt 9,5% -kal növelte a lakóingatlanok értékét az alacsony jövedelmű városrészekben. Philadelphiában a lakások és házak értéke 30% -kal nőtt azokban a városrészekben, ahol a kihasználatlan telkeket kertekké vagy zöldterületté alakították.

Thomas Wheet, a Columbia Egyetem Városi Mezőgazdaság és Vállalkozás kutatási és logisztikai koordinátora azon dolgozik, hogy a városi mezőgazdaság ötletét gazdaságilag is fenntarthatóvá tegye.

“A városi mezőgazdaság jelenleg elsősorban nonprofit modellre összpontosul, ami sok szempontból jó, de úgy gondolom, hogy látni kell a városi mezőgazdaság valódi üzleti lehetőségeit”, mondja.

Wheet szakterületei a hidroponikus és az akvaponikus módszerek, amelyek a növényeket talaj nélkül, tápanyagban gazdag vízben termesztik. Úgy látja, hogy ez a fajta termelés a legjobb lehetőség arra, hogy fenntartható módon elégítse ki a városi fogyasztók táplálkozási igényeit. „Megpróbálom megmutatni, hogy ez egy életképes üzleti modell, amely megteremthető az egész városban”, tette hozzá.

Forrás: Seedworld