Egyre nagyobb a hálaadásnapi pulyka

Az Egyesült Államokban a függetlenség napja után a hálaadás a legnagyobb, sajátosan amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért november negyedik csütörtökjén.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA egy friss tanulmánya ugyanakkor megállapította, hogy a tenyésztett pulykák súlya 1960 és 2016 között megduplázódott. Amíg 1960-ban az átlagos vágósúly 6,79 kilogramm volt, tavaly már 13,99 kilogrammot regisztráltak.

„A farmerek a tenyésztés során igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit, ezért nőtt a vágósúly” – mondta Keith Williams a pulykaszövetség, a National Turkey Federation képviselője, hozzátéve, hogy érdekes módon, az egy kilogrammra vetített takarmányigény viszont folyamatosan csökken. Így a pulykatenyésztés egyre jövedelmezőbbé vált.

Az USA pulykafogyasztása is egyre nő: amíg 1950-ben az egy főre jutó éves fogyasztás 2,47 kiló volt, ma már meghaladja a 7 kilót, de a pulykaszövetség szeretné elérni a 9 kilogrammot.

​Fotó: Wikipedia