Egyre nő a megújuló energia jelentősége

A legtöbb ember a napenergia szektorban dolgozik – áll az USA Energiaügyi Minisztériumának jelentésében. Pontosan kétszer annyi, mint a fosszilis energiahordozók piacán: 374 ezer ember a 187 ezerrel szemben.

Ennek oka egyszerű: rengeteg emberre van szükség az új napelem parkok létesítésénél. A németországi foglalkoztatási adatok azonban azt mutatják, hogy amint a napenergia szektor kiépül, elkezdődik itt is a létszámcsökkenés. Míg 2012-ben 114 ezren dolgoztak ebben az iparágban, addig 2015-ben már csak 42 ezren.

A fosszilis energia infrastruktúrája viszont már teljesen kiépült. A gáziparban világszerte foglalkoztatottak száma az elmúlt 10 évben már csak 33 százalékkal bővült, miközben a szénbányászatban dolgozók egy évtized alatt 53 százalékkal csökkent az alkalmazotti állomány. Érdekes adalék, hogy nemrégiben jelentette be Kína, hogy idén több mint ötszáz szénbánya végleges bezárását tervezik. A China Daily című kínai napilap arról is írt, hogy a szénbányák egy részét azért kell leállítani, mert nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Kínában gyakoriak a bányaszerencsétlenségek, ezért a bányák biztonságának a javítására a kormány csak az idei évben 3 milliárd jüant (437 millió dollárt) fordít.

Kína energiafelhasználásában a szén aránya a tavalyi 64 százalékról idén várhatóan 60 százalékra csökken, 2020-ban pedig 58 százalék lesz. Eközben az alternatív energiafelhasználás mértéke 2020-ra 15 százalékra nő a tavalyi 13,3, és az idei 14,3 százalékról.

Ami Európát illeti, a Guardian azt írta, hogy a piacra kerülő új energia közel 90 százaléka már megújuló forrásból származik. Tavaly Németországban nőtt leginkább a szélerőművek kapacitása, és az új kapacitás 44 százalékkal haladta meg a többi uniós tagország együttes kapacitásbővülését. Ugyanakkor Franciaország, Hollandia, Finnország, Írország és Litvánia saját szélerőmű beruházási rekordját döntötte meg az elmúlt évben.

A legnagyobb projekt a holland Gemini szélerőmű park volt, amely éppen egy éve csatlakozott a hálózathoz, és ez lesz a világ második ilyen erőműve, amikor a beruházás az idei évben lezárul. Ezt követte a német Gode Wind 1 és Gode Wind 2, amelyek együttes teljesítménye 582 megawatt.