Egyre nő a világ pálmaolaj-étvágya

A pálmaolaj továbbra is a leginkább fogyasztott növényi olaj a világon, és egyre többre tart igényt a piac. Amíg 2007-ben mindössze 35 millió tonnát használtak fel belőle, addig az elmúlt évben már 72 millió tonna talált gazdára.

Jóllehet, főként az élelmiszer-célú felhasználása növekszik, de egyre nagyobb arányú – az illusztrációnkon kékkel jelzett – ipari felhasználása is. Bekeverik üzemanyagokba, ipari kenőanyagként is hasznosítják, sőt, a kozmetikai ipar egyik fontos alapanyagának számít.

A pálmaolaj-gyártás hatása ugyanakkor káros a környezetre – különösen a trópus erdőirtások és a biodiverzitás csökkentése miatt – ám tavaly már közel 30 millió hektárnyi földterületet áldoztak a pálmaolaj-termelésre.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legfrissebb adatai szerint a 2018/2019-es pénzügyi évben a globális pálmaolaj-fogyasztás már meghaladta a 70 millió tonnát, ami több mint kétszerese a 2007. évi értéknek. A pálmaolajat elsősorban olyan élelmiszerekben használják, mint a csokoládé és fagylalt, de a kenyérben vagy a burgonya chipsben is megtalálható. A pálmaolaj közel 70 százalékát élelmiszerekben használják. Ugyanakkor az ipari felhasználás folyamatosan bővül, és a teljes fogyasztás közel 30 százalékát teszi ki, míg a 2006/2007-es pénzügyi évben még csupán 22 százalékot regisztráltak.

By Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0, Link