Egyre súlyosabb az élelmiszerhiány Kubában

A nemzetközi piacon tapasztalható magas élelmiszer- és szállítási költségek, valamint az alacsony termésmennyiségek egyre inkább megnehezítik a lakosság élelmiszerellátását Kubában.

Kuba élelmiszereinek mintegy 70% -a importtól függ. Noha a gazdasági helyzet már a COVID19-járvány előtt is rossz volt, a turisztikai szektor világjárvány alatti összeomlása drasztikusan csökkentette az állami bevételeket.

Ennek eredményeként a kubai kormánynak egyre kevesebb devizája van élelmiszerek behozatalára. A kormány adatai szerint a devizabevételek csak a tervezett szint 55% -át tették ki 2020-ban, az import pedig 30-40% -kal esett vissza.

Kuba belföldi termelése hivatalosan 11% -kal csökkent 2020-ban, a közgazdászok arra számítanak, hogy ez még tovább zuhan 2021-ben a szigeten a koronafertőzés új hulláma és az azt követő utazási korlátozások közepette.

A kubai lakosságot erősen sújtotta a gazdasági visszaesés: a lakosok már több mint egy éve hosszú sorokban áll az áruházakban, és hirtelen minden élelmiszer ára jelentősen emelkedett, beleértve az alapvető árucikkeket.

A hónap elején a kubai kormány bejelentette, hogy a magas nemzetközi szállítási költségek miatt júliusig 30% -kal csökken a rendelkezésre álló búzaliszt mennyisége. A cukortermés, amely hagyományosan a sziget fontos bevételi forrása, szintén elmarad ebben az évben.

A válságra reagálva a kubai kormány az elmúlt évben számos agrárreformot hajtott végre, ennek hatásai a kubaiak számára szakértők szerint még nem fognak a közeljövőben érezhetően jelentkezni.

Forrás: Agroberichtenbuitenland.nl

Image by Juan Cuba from Pixabay