Egyre több dán farmer megy tönkre 

Dániában mintegy 40 százalékkal csökkent a búza-, az árpa- és a tritikálé termés, a korábbi évek átlagához képest, az országban eddig nem tapasztalt aszály miatt – jelentette a Reuters hírügynökség, amely azt a tájékoztatást kapta, hogy a repce és rozs hozama is várhatóan mintegy 25, illetve 35 százalékkal csökkent.

A dán Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács szerint ez 6,4 milliárd dán korona (több mint egymilliárd euró veszteségeket okoz a mezőgazdasági termelők számára.

Júniusban húsz dán mezőgazdasági vállalkozás jelentett csődöt, ami több mint kétszerese a tavalyi év hasonló időszakában jelentett csődöknek az ágazatban. Ebben az évben eddig már több mint 100 gazdálkodó ment tönkre, míg tavaly egész évben is 130. A Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy felgyorsítja a kifizetéseket a szélsőséges aszályok által sújtott uniós mezőgazdasági termelőknek, hogy ellensúlyozzák a termésveszteség okozta bevételkiesést.

Dánia évente 157 milliárd dán korona értékű mezőgazdasági terményt exportál, ami a dán gazdaság teljes kivitelének egynegyede. Az ország területének kétharmada áll mezőgazdasági művelés alatt, és az ágazatban dolgozó 186 ezer ember, a foglalkoztatottak 5 százalékát teszi ki.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fotó: Pixabay.com