Egyre több gabona terem Skóciában

Az előzetes adatok szerint Skóciában az elmúlt húsz év legjobb gabonatermése várható. Elemzők rámutattak, hogy a 2005-től számított évtizedben hét százalékkal magasabb volt a gabonatermés átlaga, mint a megelőző tíz évben.

A gazdaságoktól kapott adatok azt mutatják, hogy egymillió tonna búza mellett két millió tonna árpát, míg a gabonafélékből összesen öt százalékkal többet takaríthatnak be, mint egy évvel korábban – tartalmazza a skót statisztikai hivatal első becslése, jóllehet a vetésterület négy százalékkal, vagyis 443 ezer hektárral csökkent. Így a várható termésátlag eléri a 7,3 tonnát hektáronként. A tavaszi árpából 6,2 tonnát, a búzából 9,7 tonnát takarítottak be, míg a repce hozama várhatóan eléri a 4,2 tonnát.

Idén az őszi árpa várhatóan 20 ezer tonnás emelkedéssel 430 ezer tonnát ad, míg a tavaszi árpából 100 ezer tonnával kevesebb, 1,57 millió tonna termett, mert egyes területeken a tavaszi árpa helyébe búzát vetettek. Ennek köszönhetően a tavalyi 990 ezer tonnával szemben valamivel több mint egymillió tonnára rúg a búzatermés.

A megfelelően csapadékos időjárás azt eredményezte, hogy a zab rekorder lesz ebben az évben: 17 százalékkal 180 ezer tonnára nőtt a termés. Jóllehet a végső adatokat csak decemberben adják ki a statisztikusok, a termelők szerint biztosnak látszik, hogy a skót repcetermés a tavalyi 148 ezer tonnáról 151 ezer tonnára emelkedett.