Egyre több zivatar várható a globális felmelegedés miatt

A Newcastle University új kutatása kimutatta, hogy az Egyesült Királyság egyes régióiban a klímaváltozás miatt egyre többször fordul elő rövid időtartamú, ugyanakkor extrém csapadékintenzitású eső.

Ezek az intenzitások lényegesen nagyobb mértékben nőttek, mint a téli viharok esetében.

Hayley Fowler professzor, a Newcastle Egyetem kutatója rámutatott az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedések sürgős szükségességére, mivel a nagyobb intenzitású, rövid ideig tartó csapadék növeli a gyors áradások kockázatát.

A nemzetközi csapat megfigyelési, elméleti és modellezési tanulmányok adatait elemezte, hogy megvizsgálják a csapadék szélsőségeinek okait.  A tudósok megállapították, hogy ezek a felmelegedéssel fokozódnak, általában olyan sebességgel, amely megfelel a növekvő légköri nedvességtartalomnak.

A tanulmány azonban kimutatta, hogy egyes régiókban a hőmérséklet-emelkedés jobban befolyásolja a rövid ideig tartó, erős esőzések szélsőségeit, mint a légköri nedvesség növekedése önmagában.

Fowler professzor elmondta: “tudjuk, hogy az éghajlatváltozás forróbb, szárazabb nyarat és melegebb, nedvesebb telet eredményez. Új kutatásunknak köszönhetően ma már többet tudunk arról, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lehet a heves esőzésekre. A lokális villámáradások valószínűleg a jövőbeni éghajlatunk hangsúlyosabb jellemzői lesznek.

Az elmúlt években a rövid, de jelentős esőzések sok zavart okoztak az Egyesült Királyságban. A legfrissebb példák közé tartoznak a súlyos áradások és földcsuszamlások 2020 augusztusában.

A felszíni vizek áradásának kezelése szempontjából kritikus fontosságúak az esőzések intenzitásával kapcsolatos információk, ezekkel lehetőség nyílik a csatornarendszerek újratervezésre.

Forrás: Newcastle University

Image by Konyvesotto from Pixabay