Egyre többen alkalmazzák a precíziós technológiákat Dániában

Komoly növekedést tapasztalt a precíziós gazdálkodás terén a dán Food Nation Intézet. A szakértők szerint technológia nagy fejlődést hozott az évek során, javította a hatékonyságot és növelte a hozamot.

A Food Nation Intézet szerint a modern dán mezőgazdaság túllépett a korlátozott mennyiségű termőföld okozta hátrányokon: 1990 óta a gazdálkodók csaknem harmadával növelték a termésmennyiségüket. Ez annak az eredménye, hogy a gazdálkodók a legújabb igyekeznek lépést tartani a technológiai fejlődéssel.

Az utóbbi években a precíziós gazdálkodás teljesen új lehetőségeket hozott a növénytermesztés fenntarthatóságának javítására Dániában.

Az észak-európai országban ennek a technológiának a használata egyre elterjedtebb a különféle méretű gazdaságok között.

A gazdálkodók nagy része használja a mezőgazdasági berendezéseiken a GPS nyomkövető rendszereket. A korszerű vetőgépek lehetővé teszik, hogy a növényvédő szereket és műtrágyákat megfelelő adagban adagolják, és a vetőmagokat a megfelelő mélységbe vessék az optimális növekedés érdekében.

A mezőgazdasági termelők tulajdonában lévő SEGES mezőgazdasági tudásközpont számos eszközt fejlesztett ki, amelyek segítik őket, hogy kiaknázzák a műholdak által biztosított információkat.

Ezek mellett terjed a robotika is: például egy intelligens kapálógép segítségével a gazdák okostelefonról, vagy laptopról felügyelhetik a gyomirtást a növények között. A következő években a drónok is egyre fontosabbá válnak. A földeken általuk könnyen elemezhető a növények állapota.

Az automatizált takarmányozási rendszerek keverik és szállítják a takarmányt, hogy megfeleljenek az állatállomány speciális tápanyagigényének, csökkentve a takarmányveszteséget és növelve a gazdaság jövedelmezőségét.

A helyes alapanyag-szállítás és -tárolás szintén fontos tényező a veszteség minimalizálásában. Ezért a dán vállalatok zárt silókat fejlesztettek ki a tárolt gabona hőmérsékletének és páratartalmának szabályozására, a rovarok elleni védelemre és a szennyeződések, például a gyommagvak eltávolítására. A silók jelentősen csökkentik az aratás utáni hulladékba kerülő gabona mennyiségét.

Forrás: Futurefarming.com

Image by DJI-Agras from Pixabay