Éjjel is lát az eperszedő robot

Éjjel is leszedi az érett epret az új japán robot, amely nyolc másodpercenként gyűjt be egy gyümölcsöt – adta hírül a japán Országos Mezőgazdasági és Élelmiszerkutató Szervezet (NARO) közleménye. Mielőtt kinyújtaná egyik karját, hogy lecsippentse a szemet és a kosárba ejtse, három beépített kamera segítségével dönti el, melyik eperszem érett meg a leszedésre.

A kétméteres robot síneken mozog az epersorok között, melyek általában üvegházakban nőnek Japánban. Két digitális kamerája a gyümölcs színéből becsüli meg, mennyire érett a szem, majd a harmadik kamera lefotózza az epret a döntő, utolsó számítás elvégzése céljából, és csak ezután lendíti szüretre a karját – idézi a közlemény Kurita Micukatát, a gépet az élelmiszerkutatóval együtt kifejlesztő Sibuja Szeiki cég munkatársát.

A fejlesztők szerint a robot kétharmadával is csökkentheti a farmerek élőmunka-terheit. Az epertermesztés rendkívül munkaigényes, a rizshez képest hetvenszer, a paradicsomhoz és az uborkához képest kétszer annyi munkát kell elvégezni hozzá. Kurita szerint a robot le tudja szedni a termés kétharmadát, míg a gazda alszik. Ha felébred, begyűjtheti azokat a szemeket, amelyeket a gép nem tudott.

Hiába nagyon fárasztó a kézi eperszedés, a cég egyelőre az első széria áráról még nem akart közölni semmit. Talán nem véletlenül…