Éjszaka is képes vetni a XAG drónja

Drónokkal mérsékelnék a munkaerő-hiányt Kínában. A XAG vállalat drónja lehetővé teszi akár az éjszakai vetést is.

A gazdálkodók életkorának emelkedése és a globális munkaerőhiány komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. Mindezt tetézik a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedések, amelyek miatt ma tömegek maradtak távol a munkahelyükről, jelen esetben a szántóföldtől, kertészetektől. A szakértők szerint az automatizált rendszerekkel, robotokkal lehetne enyhíteni a kínzó válságon.

A XAG ennek szellemiségében egy új megoldással jelentkezett a rendkívül munkaigényes közvetlen vetésű rizsgazdálkodásban.

A vállalat nemrégiben élesben is letesztelte a hagyományos és a légi vetést az egyik legnagyobb kínai mezőgazdasági farmon. Eredményeik szerint a XAG drón tizedannyi idő alatt végzett a vetéssel, mint a munkavállalók kézi erővel. A mezőgazdasági drónjuk óránként 50 ezer négyzetméter földet képes bevetni, amelyhez 50-60 szántóföldi munkás kellene.

A XAG drón éjszaka is képes dolgozni, ennek több előnye is van: egyrészt meghosszabbítja a munkaidőt, másrészt a megfigyelések szerint naplemente után kevésbé szeles az időjárás.

A nagy gazdaságokkal ellentétben a legtöbb rizzsel rendelkező ázsiai országban sok apró farmon zajlik a termelés. A magas költségek miatt ezért ők nem vásárolhatnak a nagy automatizált gépeket. Itt jönnek képbe a fürge, agilis drónok.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint Kína vidéki népessége jelentősen, 23% -kal csökkent az elmúlt két évtizedben, míg az 55 évesnél idősebbek a mezőgazdasági munkaerő egyharmadát képviselik.

Fotó: xa.com