Elektromos automata traktorral kísérletezik a Kubota

A mezőgépgyártó Kubota Corporation úgy tapasztalja, hogy Japánban egyre kevesebb a farmer, és főként a fiatalok hiányoznak a földekről. Ezért a cégcsoport kísérletképpen létrehozott egy vezető nélküli traktort.

Az „X tractor” névre hallgató tanulmánymodellt a Kubota Agrirobo automatizált technológiai programjának részeként tervezték, és az év elején debütált egy kiotói kiállításon.

A GPS, a fedélzeti érzékelők, például a kamerák és a mesterséges intelligencia (AI) alapú irányítórendszer kombinációját felhasználva az X tractor képes autonóm módon végezni a munkát, legyen az vetés, a betakarítás vagy talajművelés.

AI rendszerének segítségével a jármű olyan tényezőket is megfigyelhet, mint az időjárás és a növények növekedési üteme, így valójában eldöntheti, mikor milyen munkát végezzen.

Noha a műszaki adatokkal nem szolgál a Kubota, a honlapján azért elárulja, hogy a jármű villanymotorjait lítium-ion akkumulátorok és napelemek kombinációja látja el energiával.

Kerekek helyett négy, külön-külön is vezérelhető, saját motorral rendelkező hernyótalpon gördül a tanulmánymodell, mivel az elárasztott rizsföldeken így nem süllyed az iszapba.