Elektromos kerítés a német-lengyel határon

Brandenburg német szövetségi tartomány körülbelül 120 kilométer hosszan elektromos kerítést telepített a lengyel határ mentén, mivel a határtól 12 kilométerre afrikai sertéspestissel (ASF) fertőzött vaddisznókat találtak Lengyelországban. A Reuters jelentése szerint egy másik kerítés is épül Szászországban a lengyel határnál.

Azért létesítik az elektromos kerítést, hogy megakadályozzák a fertőzött vaddisznók behatolását a német erdőkbe. Lengyelországban ugyanis egyedül decemberben 55 afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak.

Egy németországi ASF-eset a félelmek szerint azt eredményezné, hogy Kína, a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója leállítaná a német sertéshús importját. Márpedig a német sertéságazat számára óriási üzlet a kínai export, ami az idei első hét hónapban 43 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában elért szintet. Kína sertéshús-termelése az ASF miatt 16 éves mélypontra zuhant az elmúlt évben, ami a sertés-, marha- és csirkeimport növekedéséhez vezetett.

Az ázsiai országok, köztük Kína, rendszeresen megtiltják a sertéshús behozatalát azokból a régiókból, ahol kimutatták a sertéspestist.

Így – mutatott rá a német mezőgazdasági termelők szövetsége, a DBV –, a sertéstenyésztők hatalmas veszteségeket szenvedhetnek el mind az export visszaesése, mind a betegség leküzdésének költségei miatt.