Élelmiszerár esést jövendöl az OECD

A húsárak a következő évtizedben történelmi mélypontra esnek, és más élelmiszerek is olcsóbbak lesznek, ahogy a népesség növekedése lassul és a gazdaságok hatékonyabbá válnak – állítja az OECD.

A brit The Telegraph által idézett tanulmány szerint a költségek az elmúlt években csúcsra futottak a világszerte bővült és gazdagodott a középréteg növekvő kereslete nyomán. Ám az Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) úgy véli, hogy a mezőgazdasági ágazat produktivitásának fejlődése révén a tendencia megfordul.

A globális húsárak a 2015-2017-es átlaghoz képest 2027-re reálértéken 18 százalékkal csökkennek. A legnagyobb visszaesés a marhahús esetében várható, átlagosan évi 2,7 százalékos árcsökkentéssel, majd a bárány és a birka 2, a baromfi pedig 1,5 százalékkal.

Az OECD szerint – a hatékonyság növelése révén – a marhahústermelés 16, a juhhúsé 21 százalékkal bővülhet anélkül, hogy további földterültet kellene felhasználnia e növekedés eléréséhez. A gabonafélék fogyasztói körülbelül 13 százalékos áreséssel számolhatnak, míg az olajos magvak ára várhatóan 6,2 százalékkal csökken.

A tejtermékek 10 százalékkal lesznek olcsóbbak, és a vajárak átlagosan közel 2 százalékkal mérséklődnek évente. Ez annál is érdekesebb, mert a The Telegraph szintén az OECD jelentésre hivatkozva azt írja, hogy a következő évtizedben a tejtermékek iránti kereslet gyorsabban fog bővülni. A sovány tejpor az egyetlen fő kategória, amelyre az OECD szerint az elkövetkező 10 évben – átlagosan évi 1 százalékos – drágulás vár.

A keresletnövekedés gyengülése várhatóan az elkövetkező évtizedben is fennmarad, miután a népességnövekedés várhatóan csökken – áll az OECD éves mezőgazdasági összefoglalójában, amelyben az is olvasható, hogy számos élelmiszerféle egy főre jutó fogyasztása globális szinten stagnálni fog. Ez a legfontosabb élelmiszerekre, például a gabonafélékre, gyökér- és gumótermésre jellemző, melyek piaca sok országban közel áll a telítettséghez. Ezzel szemben a húskészítmények iránti kereslet növekedésének globális lassulása várható a jövedelmi korlátok miatt.