Élelmiszerpazarlás: Európa az élmezőnyben  

„Azt hiszem, etikai szempontból botrányos, hogy ilyen mennyiségű élelmiszert elpazaroljunk. Elméletileg 100 millió embert lehetne táplálni annyi kalóriát tartalmazó élelmiszerből, amit eldobunk” – idézte az ír independent.ie az EU élelmiszerbiztonsági felügyeletének vezetőjét.

Bernhard Url, a 2014-től az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA) vezető állatorvos azt mondta, hogy az élelmiszer-termelés és a fogyasztás közötti növekvő különbség hozzájárult a magas szintű, 20 és 30 százalék közötti élelmiszerhulladék-mennyiséghez, és rámutatott, hogy az Európai Bizottság szerint jelenleg évente 88 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, amelynek értéke eléri a 143 milliárd eurót.

Az Európai Bizottság jogalkotói már korábban kezdeményezték az élelmiszer-pazarlás csökkentését, amikor egy olyan törvényt támogattak, amely előírja, hogy a tagállamok 2020-tól évente jelentsék be az élelmiszer-hulladék szintjét, valamint ösztönözzék az eladatlan élelmiszerek összegyűjtését és újraelosztását.