Eljön a robotok évtizede?

Az elmúlt évben számos olyan fejlesztés indult el az agrártechnológiában, amelyek jelentősen csökkentik az élőmunka igényt a munkafolyamatok során. Blogunkban többről is beszámoltunk. Íme egy csokor innováció.

Küszöbön a mezőgazdasági robotok elterjedése

Ágazati elemzők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági robotok világpiaci értékesítése 2026-ra eléri a 19,378 milliárd dollárt. A mezőgazdaság robotizálását a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkentése és a munkaerőköltség növekedése, valamint a minőségének javításának, a terméseredmények maximalizálásának javítása kényszeríti ki. A magas induló beruházási költség azonban korlátozza a mezőgazdasági robotok piacának széleskörű növekedését. A FAO adatai szerint világszerte 550 millió farm táplálja az emberiséget, de 90 százalékuk családi tulajdonban lévő néhány fős, tőkehiánnyal küzdő vállalkozás.

***

Paradicsomszkennelőt tesztelnek Hollandiában

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatói tesztelik a teljesen automatizált Plantalyzert, ami egy olyan robot, amely a paradicsom terméshozamának előrejelzését segítheti a nagyüzemi üvegházakban: önállóan méri fel a bogyók méretét, mennyiségét és érettségét. Ha a tesztüzem eredményesen zárul, jövőre forgalomba is kerül a holland üvegházi termelők nagy örömére.

A Plantalyzer naponta végigmegy a sorokon, szkenneli a paradicsomokat, a WUR által kifejlesztett szoftver pedig elemzi a robot által WiFi-n keresztül egy központi számítógépre küldött képeket és adatokat, ahol minden egyes gyümölcs adatait minden érési szakaszban összehasonlítják az úgynevezett fajta-specifikus referencia színekkel. Így a farmer a számítógép következtetései alapján készült előrejelzés révén pontosan tudhatja, hogy mikorra érik be a termés, és azt is, hogy mennyiség és a minőség szempontjából mire számíthat.

***

Eperszedő robot

A brit Octinion cég fejlesztette ki ezt az eperszedő robotot, amelynek számtalan előnye mellett csak egy hátránya van: szabadföldi betakarításra alkalmatlan. Viszont, ha a képünkön látható körülmények között termesztik a földiepret, a Rubion nevű robot egymaga több gyümölcsöt szed le, mint két-három gyakorlott munkás.

Az alma és más kemény gyümölcs szedése gyakran egyszerűbb mechanikai megközelítést igényel, a sérülékeny bogyók esetében azonban más a helyzet. A Rubion puha tappancsban végződő szabadalmaztatott karszerkezetével alulról fogja meg a bogyót és finom mozdulattal ügyesen leszedi a szárról, majd méret és súly alapján osztályozva a megfelelő kosárba helyezi. Előbb azonban kamerájával a színük alapján választja ki a már eléggé érett szemeket, a keresőprogramjának megfelelően.

***

Díjat nyert Hannoverben a Wasserbauer automata takarmányadagolója

Novemberben a hannoveri EuroTier vásáron innovációs ezüstéremmel jutalmazták az osztrák Wasserbauer Gmbh gyártmányát, a NANO Concept automatizált takarmányadagolót. A NANO takarmányozási koncepcióval a Wasserbauer kifejlesztett egy önálló takarmányozási rendszert a szarvasmarhák számára, amelynek önjáró, „shuttle” egysége végzi a tulajdonképpeni takarmányellátást. A készülék nem kicsi, hiszen 2,2 köbméternyi takarmánytárolóval rendelkezik.

***

Alma porszívó Új-Zélandon

Ha Kaliforniáról esik szó, első sorban Hollywood és a Szilícium-völgy jut eszünkbe, pedig a nyugati partvidéki állam az USA legnagyobb mezőgazdasági termelője. Az évi 45 milliárd dollár forgalmú ágazat adja az Egyesült Államok friss gyümölcs- és zöldségtermésének közel felét, a mandula és pisztácia esetében pedig a 90 százalékát.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub