Eljön a robotok kora?

Az elmúlt évben számos olyan fejlesztés indult el az agrártechnológiában, amelyek jelentősen csökkentik az élőmunka igényt a munkafolyamatok során. Blogunkban többről is beszámoltunk. Íme, a legérdekesebbek. 

Robotfarmerekkel készül a Brexit utáni időkre a Waitrose. A brit Waitrose & Partners szupermarketlánc arra készül, hogy robotok által gondozott zöldségeket forgalmazzon. A hároméves kísérlet a dél-angliai Hampshire megyében lévő Leckford Estate farmon kezdődik, mégpedig azért, mert a farm a szupermarketlánc régi beszállítója. A Small Robot Company három robotja – Tom, Dick és Harry – először egy egyhektáros búzaföldön kezdi a munkát. A gyártó mesterséges intelligenciája több ezer képet készít a növényekről, amelyek alapján észreveszi a gyomokat.

A londoni King’s College egyik PhD hallgatója fejlesztette ki – a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület, az Agriculture & Horticulture Development Board támogatásával – a Growbot nevű mezőgazdasági robotot, aminek olyan egyszerű a kezelése, hogy semmiféle technológiai előképzést nem igényel.

Az Iron Ox salátagyárát egy 720 négyzetméteres raktárban hozták létre, amelyet természetes fény világít be, de talaj helyett a vállalat hidroponikus rendszert vezetett be, amely közvetlenül a gyökérbe szállítja a vizet, a tápanyagokat és az oxigént. A növények 25, nagyméretű tálcához hasonló modulokban növekednek, de nem emberek, hanem Angus, a 450 kilogrammos robot gondoskodik róluk. A hidroponikus modulokból az „Agy” nevű felhőalapú rendszer gyűjti adatokat, majd közvetlenül elküldi az információkat Angusnak, aki így tudja, melyik/ termények/ fej saláták  állnak készen a leszedésre.

Amikor a dél-angliai University of Plymouth kutatói belevágtak a karfiolszedő robot tervezésébe, tudták, hogy a manipulátorjának utánoznia kell az emberi kezet. Robotika oktató Dr. Martin Stoelen feltalálta a „GummiArm” robotot, ami inkább emberhez hasonlóan dolgozik, és karjait lágyabbá vagy merevvé lehet tenni, attól függően, hogy a feladat erőt vagy csak puha érintést igényel. Ez utóbbira példa az eperszedés. A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését, így pontosan meghatározhatják, hogy mely zöldségeket kell betakarni, és melyiket kell még a földeken hagyni. Vagyis azt teszi, amit a farmer is tesz ilyen helyzetben.

Még több robotról és technológiáról itt olvashatnak.