Elképesztő rekord: évszázados trendforduló Olaszországban

Az olasz zöldség- és gyümölcsexport huszonöt éve beállított rekordot döntött meg az idei év első felében. Nyolc százalékkal, 2,17 milliárd kilogrammra emelkedett az olasz zöldség- és gyümölcsexport 2016 első felében.

A növekedés mértékét tekintve a zöldség vezet 14 százalékkal, az export mennyiségét nézve viszont a gyümölcsök győztek, 4 százalékos növekedéssel elérve az 1,38 milliárd kilogrammot. Az eredmény jelentőségét növeli, hogy a számokat negatívan befolyásolta az Oroszország által az Európai Unióból származó zöldségekre és gyümölcsökre elrendelt embargó is.

A European Supermarket Magazine megjegyzi: több év után most fordult elő először, hogy az export mennyisége meghaladta az importot. Az sem mellékes ugyanakkor, hogy az olaszok szeretik a hazait is: erőteljesen növekszik az igény az olasz termények iránt.

Az elmúlt négy évben az ország lakosságának átlagos zöldségfogyasztása személyenként 3 kilogrammal emelkedett. A Coldiretti elemzése szerint ez 2016-ban mintegy 320 kilogrammnyi zöldséget jelent fejenként. Szintén megdöbbentő adat, hogy – ebben az évszázadban most először – a zöldségre és gyümölcsre fordított összeg meghaladta a húsfélékre fordított keretet, így Olaszországban már hivatalosan is a friss zöldség és gyümölcs a legfontosabb élelmiszer. A háztartások havonta átlagosan 98,55 eurót költenek el a szektorban.