Elöntötte a düh a francia gazdákat, kiöntötték a spanyol bort

A múlt héten dühös francia gazdák 90 ezer palacknyi spanyol bort öntöttek ki a két ország határán. A franciák ugyanis tisztességtelen versenytársnak tartják a spanyolokat.

Francia gazdák szerint az olcsó külföldi élelmiszerek elárasztják az országot, lenyomják az árakat, így komoly gondot okoznak a helyi termelőknek. Az árudömping ellen már mindent megpróbáltak: tartottak demonstrációt, szerveztek út- és határátkelő-lezárást, trágyát öntöttek kormányzati épületek elé. Változás azonban nem történt.

Végképp akkor szabadultak el az indulatok, amikor a francia szíveknek különösen értékes bor is érintetté vált. A tiltakozó francia mezőgazdasági termelők Franciaország és Spanyolország között a határátkelőhelyen átkutattak öt spanyol borszállító teherautót és az általuk szállított összesen 90 ezer palacknyi bort a csatornába eresztették. A Daily Telegraph beszámolója szerint a teherkocsik oldalára azt írták: „vin non conforme”, vagyis nem megfelelő bor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vZKSN3Fovps]

Pedig valójában a borral semmi baj nem volt, viszont a franciák állítása szerint néhány spanyol termelő „Made in France” felirattal látja el palackjait, másrészt az alacsonyabb költségek révén a spanyol és olasz borászatok árelőnyhöz jutnak. Így például 2013 és 2014 között 40 százalékkal 580 millió literre emelkedett a francia kereskedők által importált spanyol bor mennyisége.

A borkiöntés után a francia nagykövetet a madridi külügyminisztérium arról tájékoztatta, hogy az akciót az EU-alapelvek kirívó megsértésének tartják. A francia borászok azonban nem akarnak visszakozni. Sőt, azt mondják, „ha a borunkhoz nyúlsz, velünk gyűlik meg a bajod”!