Elöregedett a portugál mezőgazdaság

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nem valami naprakész, hiszen csupán novemberben adta közzé a 2015-os évre vonatkozó mezőgazdasági foglalkoztatási adatokat. 

A mellékelt diagram azt mutatja, hogy a 28 ország alkalmazottainak hány százaléka dolgozik a mezőgazdaságban. Arányaiban a legtöbben Romániában (26 %), Bulgáriában (18%) és Görögországban dolgoznak a földeken, legkevesebben pedig – egy százalék körül – Belgiumban, Máltán, Az Egyesült Királyságban valamint Luxemburgban.

Magyarországon pedig 6 százalékról beszélhetünk.

Kérdéses, hogy miért látható a jobb szélen Norvégia és Lichtenstein oszlopa, hiszen egyik sem tagja az uniónak, de ha már ott vannak, bizonyára érdekes lenne Svájc, Izland és Andorra szerepeltetése is.

Az Eurostat híroldalán megjelent cikk szerint mindenestre 2015-ben mintegy 10 millió ember dolgozott az unió mezőgazdaságában, ami az összes foglalkoztatás 4,4 százalékát tette ki.

A mezőgazdaság női dolgozóinak aránya 35 százalék volt. Ausztriában foglalkoztatja a legtöbb nőt az ágazat, arányuk 45 százalék, majd Románia (43%), Lengyelország, Görögország és Szlovénia (41%) következik. Ezzel szemben a legkevesebb nőt Írországban (12%) és Dániában (20%) regisztráltak.

Az EU mezőgazdasági dolgozóinak 32 százaléka fiatalabb negyven évnél, közel 60 százalék a 40-64 éves korosztályba tartozik, 9 százalék pedig 64-nél is idősebb. Magyarországon pedig 35, 62,9 és 2,1 százalékról beszélhetünk.

A legtöbb 64 évesnél idősebb ember Portugáliában van, ahol a mezőgazdaságban foglalkoztatottak 42 százalékát ez a korosztály teszi ki. A második és harmadik helyen Írország (22%) és az Egyesült Királyság (19%) áll az Eurostat adatai szerint.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel