Élre tör az orosz búzaexport

Tavaly az orosz búzaexport megelőzte az amerikait és várhatóan idén az EU elé is kerül – írta elemző cikkében a Bloomberg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adataira hivatkozva.

Az orosz gabonaexportot jelentősen segítette, hogy az elmúlt években a rubel értéke 45 százalékkal csökkent a dollárral szemben, így az orosz farmerek elárasztották az eddig a nagy nyugati szállítók uralta piacot. Orosz búza kiszorította az USA szállítmányait Egyiptomból, a világ legnagyobb felvevőpiacáról, és megvetette a lábát olyan országokban is, mint Nigéria, Banglades és Indonézia. Mindez négy évtizeddel az után, hogy a Szovjetunió az Egyesült Államoktól volt kénytelen búzát és kukoricát vásárolni.

Ez a termelési és kiviteli fellendülés természetesen felkeltette a világ néhány legnagyobb kereskedelmi házának érdeklődését, mint az Olam International Ltd., a Cargill Inc. és a Glencore, amelyek nagy befektetéseket hajtanak végre a raktáraktól az export terminálokig.

Korlátozott orosz tárolási kapacitás persze azt is jelenti, hogy röviddel a betakarítás után piacra kell dobni a terményt, ami még lejjebb nyomja a világpiaci árakat. Gazdag termőtalaj, a kormányzati támogatások és a fekete-tengeri kikötők közelsége azt eredményezi, hogy az orosz exportköltségek 50 százalékkal alacsonyabbak a kulcsfontosságú közel-keleti piacok irányában, mint a főbb versenytársaké – állapította meg a Kansas Állami Egyetem tanulmánya.

Ebben a helyzetben sok amerikai és európai termelő a magasabb minőségű búzára koncentrál, ugyanakkor a nagy kansasi gabonaszállító, a The Scoular Co. szerint az Egyesült Államokban csökken a búza vetésterülete, olyannyira, hogy jövőre már a legalacsonyabb szinten lesz 1919 óta.