Első díjat kapott az Élelmiszerlavina a legsikeresebb partneri együttműködésért

Első díjat kapott a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A szakmai zsűri döntése alapján a jótékonysági kezdeményezés – amely története során már több mint százezer nehéz sorsú emberen segített – harmadik helyezett lett az Év Társadalmi Befektetési Programja kategóriában.

Immár egy független szakma grémium is megerősített minket abban, hogy érdemes volt hat évvel ezelőtt elindítani a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve a társadalmi célú programot. Magyarország egyik vezető agrárvállalataként fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, de nem pénzbeni juttatással szerettünk volna segítséget nyújtani. Az Élelmiszerlavina lényege, hogy a cégünk által felajánlott zöldség vetőmagokból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztenek, majd a terményeket odaadják a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. Így adunk hal helyett hálót.

A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az, hogy a benne tevékenykedők megtanulják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába. Az elismerés azoké a tenni akaró helyi közösségeké is, akik új utakat keresnek lakóik számára, s egyre próbálják hasznosítani a parlagon heverő földterületeket. Az elmúlt években nemcsak a támogatás mértéke, hanem az érdeklődés is egyre nagyobb lett. Míg 2013-ban 27 pályázó kapott támogatást, addig 2014-ben 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, 2015-ben pedig már 53 településen indult el a munka. Az Élelmiszerlavinában zajló munka igazi közösségépítés, hiszen a támogatott önkormányzatok és civil szervezetek mellett több helyen részt vesznek a munkában helyi polgárőrök, családsegítő szolgálatok, általános iskolások. Mivel a kiskerti művelés hanyatlása több évtizedre vezethető vissza, azért a közösségi termelési program hatása több év múlva lesz mérhető, de egyre többször találkozunk pozitív példával, hiszen többen saját kertjükben ismét termelni kezdtek.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel