Elúszott a holland krumplitermés

Holland burgonyatermelők legrosszabb várakozásai következtek be. Az esős tavaszt követően a betakarítási időszakban bekövetkezett forró, száraz időjárás miatt nemcsak a rekordtermésre vonatkozó álmoktól búcsúzhattak el, hanem kifejezetten gyenge lett a termés – jelentette be a Holland Növénytermesztők Szövetsége , a VTA, hozzátéve, hogy a burgonya ára az üzletekben már 30 – 40 százalékkal a szokása szint felett van.

Limburg, Észak-Brabant és Gelderland tartományok egyes részein már júliusban leírhatták az évi termést, miután víz alatt álltak a krumpliföldek. Ráadásul a szektort az is sújtotta, hogy a tengertől elhódított észak-keleti mélyen fekvő, úgynevezett polder területen egy ritka betegség, a burgonya orsósgumójúság (Potato spindle tuber viroid) terjedését fedezték fel.

A szélsőséges időjárási körülmények miatt Belgium és Franciaország északi területein is hollandiaihoz hasonló helyzetbe kerültek a gazdák, akik közül sokak csődhelyzet szélén állnak, miután fix árra kötöttek szerződést a szezon elején. A gyenge termés, és egy, a mai piaci viszonyokhoz képest alacsony szinten rögzített ár veszteségessé tette a gazdaságot. A Holland Növénytermesztők Szövetsége megjegyzi ugyanakkor, hogy az átlagosnál jobb kelet-európai termés viszont azt jelenti, hogy nem lesz burgonyahiány a 17 milliós országban.